Friday, November 26, 2010

Silver

Silver (ett ord av oklart ursprung), metalliskt grundämne som jämte koppar och guld tillhör myntmetallerna i periodiska systemets grupp 11, kemiskt tecken Ag (latin arge´ntum).


Silver är även huvudpersonen i boken Fyrväktaren av Jeanette Winterson, som berättar att silver reflekterar 98% av det ljus som faller på det varför det är ett passande namn för en underbar liten varelse...

Silver är resultatet av ett kort möte mellan hennes mor och en tillfälligt strandad sjöman Efter moderns död beslutar befolkningen i den lilla karga hamnstaden Salt i norra Skottland att hon ska bo hos den blinde fyrvaktaren Pew. Han berättar historier om längtan och rotlöshet. Han berättar om Babel Dark, den präst som på 1800-talet tog sin tillflykt till Salt för att kuva ljuset inom sig.

Berättelserna blir som en karta som Silver följer. Genom dem undersöker hon de mörka rum som finns i oss alla och de fyrar av ljus som vi ständigt strävar efter. Fyrväktaren är fylld av den poetiska träffsäkerhet och den kvicka, underfundiga humor som gjort Jeanette Winterson till en av de mest betydelsefulla och uppskattade engelskspråkiga författarna av i dag.

No comments: