Tuesday, January 6, 2009

Bokslut 2008

Nu är 2008 slut och ett helt nytt 2009 har startat. Dags att göra bokslut för 2008 års hundår. 2008 gav många erfarenheter som har med hundarna att göra som jag gärna varit utan, men också många bra saker inte minst 5 underbara valpar. "Hund"årets aktiviteter började med Pudelklubbens utställning i Köping i början på februari, där Icky blev BIS-valp för domaren Åke Cronander. En härlig utställningsdebut med min första egenuppfödda pudel.

*

*

I mars debuterade Stig och Börje på Terrierklubbens utställning i Nyköping, Stig fick HP och kom trea i juniorklassen medan Börje blev BIR valp.

Den som ställt ut mest av mina hundar i år är Icky, Icky som Lena på kennel Notify klippt så fint till varje utställning. Det har varit en härlig känsla att gå in i ringen med en så snyggt klippt hund, jag som är van mina egenhändigt klippta bedlington :-)

Två kullar valpar föddes under 2008, Nova fick sin andra kull och likaså Janice. Pappa till Novas kull är vår egen Stig, valparna föddes den 23 juni med kejsarsnitt efter en helt okomplicerad dräktighet. Novas värkar kom inte igång ordentligt och efter många jobbiga timmar och två fosterblåsor synts och gått sönder bestämdes det att hon skulle snittas. På röntgen såg vi att det var fyra valpar men hjärtljud hördes bara från en av valparna så Caroline och jag som var på Ulltuna med Nova fick förbereda oss på att i bästa fall få en levande valp. Så glädjen var stor när de kom med fyra stora pigga levande valpar. Nova repade sig fort efter snittet och såret läkte snabbt och valparna växte och utvecklades som valpar ska.

Andra kullen fick Janice med Christer Ivarssons ursnygga toyhane Solnes Rain Maker "Elias", den 12 augusti föddes fyra fina valpar, två tikar och två hanar. Tyvärr gick något riktigt snett och Janice fick aldrig någon mjölk och stödmatningen lyckades aldrig ordentligt så när båda hanvalparna dog bestämde vi oss för att tikarna skulle få flyttat till en fostermamma. Återigen var det Lena och hennes dotter Lisa som ställde upp och erbjöd sig att valparna fick komma till deras hund Tjosan som valpat några dagar tidigare. Tyvärr förlorade vi ena tiken innan vi hann ner med dem, men den andra tiken "Vilja" var stark och hade en otrolig livsvilja. Vilja växte upp med Tjosan och två "syskon" och när hon var nio veckor fick hon komma hem till oss. Båda tikvalparna var tingade men,.. av någon outgrundlig anledning finns Vilja fortfarande kvar hemma hos oss. Viljas namn i stamtavlan är Delta Blue Notify My Will och nog är hon `min Vilja´alltid ;-) , jag känner mig inte som hennes uppfödare på riktigt så att hon fick namnet Notify är efter Lenas kennel eftersom Lena gjorde hennes liv möjligt.

*
*

Den sista oktober hände den tredje olyckan för året, lilla Candy sprang in i något utomhus under bus med sin bror och ådrog sig en knäledsfraktur. Detta medförde att hon opererades och ett stift och en metallögla sattes in, efter flera återbesök hos veterinär, röntgen och sjukgymnast opererades järnskrotet ut efter ca 6 veckor. Nu har ytterligare några veckor gått och det enda som skvallrar om att ngt har hänt är att hon har kortpäls på ena bakbenet och en rakad fläck efter dropp på frambenet. Hon rör sig obehindrat och verkar inte ha något besvär alls av det, slutet gott allting gott.

Jag vill tacka mina valpköpare och vänner för ett bra jobb med era hundar under året och för god kamratskap. Det är härligt när man får bra kontakt med sina valpköpare och utvecklar en fin vänskap. I och med att jag ställt ut pudel i år har jag även haft förmånen att lära känna en del pudelägare och uppfödare.

Sen vill jag tacka Lena för att du är en sådan god vän, du har varit ett stort stöd och en god vän under året och det är något som jag inte vill ändra på inför 2009 :-) Tack Lena för att du finns!

Med en massa bladder vill jag avluta 2008 och gå in i 2009 med en positiv anda. Jag önksar mina älskade barn ett bra och härligt år och att alla får vara friska och må bra och inte minst att ni lyckas med det ni påbörjat. Nicole med fotograferingarna och Caroline med sin skola.

Jag önskar alla jag känner lycka till med sina hundar och alla får ett bra år på alla plan.

Det finns två människor i min bekantskapkrets som haft ett jobbigt 2008 med sjukdomar, till er vill jag skicka alla önskningar jag någonsin kan uppbringa om att ert 2009 bara ska föra med sig positiva saker för er. Ni finns ofta i mina tankar.

Summa summarum om året som gick, kejsarsnitt, döda valpar och en benbrott inget man vill genomgå men nu när detta är över får jag lägga det till erfarenheterna.

God fortsättning på det nya året önskar jag alla!
2008 års utställningsresultat

Bisbee Boarding Delta Blue "Stig" har ställdes ut totalt fyra gånger förra året med resultaten 1 HP, CK BH-4, 1 HP och på WDS fick han Very Good.

Delta Blue Billabong King "Börje" ställdes som valp och blev BIR och på WDS fick han Very Good, jätte proffsigt visad av Ninna. Börje är en morsgris så han är inte helt lätt att visa men Ninna klarade det bravur. Tack Ninna!

Delta Blue Bearded Bandit "Dobby" har ställts ut några gånger med varierande resultat allt från 2:or till BIM med CERT. På WTS och WDS fick han Exellent och blev placerad som 3:a i juniorklassen båda dagarna så där var det Dobby som höll vår flagga i topp. Dobbys ägare Josefine har utvecklats jätte mycket under året och visar honom jätte bra, jag behöver väl knappast säga att jag är jätte stolt och glad över dig Jossan :-)

Delta Blue Aqua "Molly" ställdes ut två gånger i Sverige och en gång i Norge. I Sverige fick hon CK och blev BT-2 samt Ck och BIM i Norge fick hon nöja sig med den slät 1:a.

Delta Blue Icky Thump "Icky" ställdes ut 10 gånger som vuxen med resultaten 4 CK, 3 HP, en slät 1:a och på WDS och Pudelnationalen fick han Very Good.

Delta Blue Torrential Outpoure Blues "Snövit" ställdes ut 14 gånger i Sverige som vuxen och en gång i Danmark. Utställningspremiären skedde i Danmark i maj, då fick hon Ex.1 och blev kvalad till Crufts 2009 som bästa juniortik. I Sverige börjad hennes karriär dåligt med en 2:a följa av två släta 1:or och en 2:a (där sätter vi punkt och börjar på nytt :-). Vidare fick hon 1 CERT, 7 CK och 1 HP, 4 st BT-2, 2 st BT-3 placeringar. På Pudelnationalen fick hon Excellent och placerade sig som 2:a i juniorklassen och på WDS fick hon Very Good. I Danmark blev hon BT-2 och fick CERT.
Stor Grattis till hennes ägare Jennie som visat fram henne så fint under året.

No comments: